Uw dak laten ontmossen

Uw dak laten ontmossen

Het regelmatig reinigen en inspecteren van daken is essentieel voor het onderhoud van elk dak.

Lees verder om te leren hoe u een degelijk preventief onderhoudsprogramma kunt bijhouden, hoe u uw dak kunt inspecteren en hoe u uw dak kunt reinigen – ongeacht het materiaal.

Uw dak laten ontmossen

Dakdekkers raden u aan een regelmatig preventief onderhoudsprogramma voor uw dak op te stellen. Dit moet bestaan uit het reinigen en inspecteren van het dak twee keer per jaar, idealiter in de lente en de herfst.

Een degelijk Dak ontmossen programma kan helpen de levensduur van uw dak te verlengen en belangrijke problemen tot een minimum te beperken.

Regelmatige dakinspecties zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat potentiële problemen worden geïdentificeerd voordat ze een crisispunt bereiken. Dit helpt niet alleen rampen te voorkomen, maar geeft huiseigenaren ook de tijd om eventuele noodzakelijke uitgaven in hun budget op te nemen.

Het geeft ook meer tijd om eventuele garantieclaims in te dienen en te verwerken voor reparaties.

Een regelmatige dakreiniging kan de esthetiek en de doorverkoopwaarde van uw huis helpen behouden. Nog belangrijker, het minimaliseert ook het risico op schade aan uw dak of het vervallen van de garantie.

Vuil, sap en ander afval op uw dak kunnen meer dan alleen een cosmetisch probleem zijn. De ophoping van dergelijk organisch materiaal bevordert de groei van mos of korstmos.

Mos en korstmos houden allebei vocht vast dat uw dak ernstig kan beschadigen. Ongecontroleerde mosgroei kan de garantie op sommige daken en zelfs de verzekering van uw huiseigenaar ongeldig maken, waardoor het nog problematischer wordt.

Regelmatige dakinspectie

Het inspecteren van uw dak op mogelijke schade, gebreken, of ophoping van puin en organische groei is essentieel voor een robuust preventief onderhoudsplan voor uw dak. Huiseigenaren moeten twee keer per jaar een visuele inspectie uitvoeren, en ook na grote rampen of weersomstandigheden.

Belangrijke zaken om op te letten tijdens uw controle zijn

Beschadigd of gescheurd breeuwwerk rond gootstukken
Roestplekken op gootstukken
Dakspanen die knikken, krullen of blaasvorming vertonen
Ontbrekende of gebroken dakspanen
Gebarsten of versleten rubber laarzen rond ventilatiepijpen
Aanzienlijke hoeveelheden gruis van de dakbedekking (voornamelijk asfalt) in de dakgoten
Mos of korstmos
Of het voor een huiseigenaar haalbaar is om het dak op te gaan om een inspectie uit te voeren, hangt af van het type dak en het comfortniveau van de huiseigenaar. Daken met steile hellingen, vooral daken met kwetsbare dakspanen, zijn zeer gevoelig voor schade veroorzaakt door een onjuiste gewichtsverdeling.

Vermijd indien mogelijk het lopen op dergelijke daken. Wanneer u ladders gebruikt op daken met steile dakspanen, moet u de helling van de ladder aanpassen aan die van het dak. Dit verdeelt het gewicht gelijkmatig en minimaliseert de kans op accidentele schade.

Als regelmatige inspecties op dakniveau niet mogelijk zijn, kunnen huiseigenaren visuele inspecties vanaf de grond uitvoeren met behulp van een verrekijker.

Regelmatige reiniging van het dak

Maak uw dak schoon door puin en vuil te verwijderen dat zich mogelijk heeft opgehoopt in de dalen, sneeuwvangers, dakgoten en het gebied achter de schoorsteen. Gebruik zware rubberen handschoenen om materiaal op te scheppen op plaatsen waar u veilig bij kunt.

Gebruik een vinyl hark om de plaatsen waar u niet bij kunt op te ruimen. Let op overhangende boomtakken en snoei ze weg van het dak.

Verwijder mos, schimmel, meeldauw en algen met een veilig, mild reinigingsproduct dat geschikt is voor uw dak, zoals Wet & Forget Outdoor Hose End.

Wet & Forget Outdoor Cleaner hoeft maar één keer per jaar te worden aangebracht om de aangroei te verwijderen. Het vereist geen hogedrukspuiten, schrobben of gebruik van agressieve chemicaliën die uw dak kunnen beschadigen.

Zo brengt u het aan:

Sluit de spuitkop aan op uw tuinslang en bevestig de spuittip.
Draai de draaiknop op de ‘ON’ stand en verzadig het getroffen gebied met de verdunde Wet & Forget op een tijdstip dat het oppervlak 4 tot 5 uur de tijd geeft om te drogen voordat het gaat regenen.

Loop weg en laat Wet & Forget het mos, de schimmel, de meeldauw en de algen vernietigen.
Herbehandel één keer per jaar, of bij het eerste teken van hergroei.
Uw dakreinigingsprogramma afstemmen op uw dak
Leer hoe u een asfaltshingle dak reinigt
Asfaltleien
Asfalt shingle daken zijn het meest voorkomende type residentiële daken in de Verenigde Staten. Ze staan bekend om hun onderhoudsvriendelijkheid en het hierboven beschreven onderhoudsprogramma zou voldoende moeten zijn om ze te onderhouden.

Hoewel er geen extra stappen nodig zijn, is het belangrijk te onthouden dat asfaltshingle daken niet onder druk mogen worden gewassen. Hoge druk kan shingles ernstig beschadigen.

Het is ook aan te raden geen agressieve producten zoals bleekmiddel te gebruiken, die de dakshingles kunnen verkleuren of voortijdig kunnen aantasten.

Zorg ervoor dat u uitkijkt voor korrels van uw asfalt shingles die zich verzamelen in goten. Dit is gebruikelijk bij nieuwe daken, maar het kan er ook op wijzen dat een ouder dak het einde van zijn levensduur nadert.

 

byTom