Sauna plaatsen in woning

HOE EEN SAUNA THUIS TE PLAATSEN

Als de temperatuur wordt koeler en de winter loert slechts een paar weken weg, kan het idee van een warme, gezellige sauna thuis zijn vrij aantrekkelijk. Wat komt er kijken bij de installatie ervan? Hier is een gedetailleerd overzicht van sauna’s thuis en wat u moet weten als u er zelf een overweegt.

Sauna’s bestaan al zo’n 2.000 jaar. Het is niet verrassend dat ze hun oorsprong vinden in Scandinavië, waar de Noordse winternachten tot ver onder nul kunnen dalen.

Maar u hoeft niet op de Noordpool te wonen om van de weelderige warmte en gezondheidsvoordelen van een sauna te genieten. Het installeren van een sauna in uw eigen huis kan makkelijker zijn dan u denkt. Laten we beginnen met wat een sauna is, en wat het niet is.

SAUNA VS STOOMBAD

Een sauna is geen stoombad. Hoewel je in beide ruimtes in een vaak kleine verwarmde ruimte zit, hebben sauna’s en stoomcabines belangrijke verschillen.

Een stoomcabine maakt gebruik van een zeer hoge luchtvochtigheid, meestal rond de 100%, samen met temperaturen rond de 120 graden Fahrenheit om de ruimte te verwarmen via een generator gevuld met kokend water. Al die vochtigheid laat je lichaam zweten. Maar het veroorzaakt ook een behoorlijke hoeveelheid condensatie in de ruimte. Daarom hebben stoomcabines een afvoer nodig om al het vocht af te voeren.

Sauna’s daarentegen gebruiken een droge warmte. De meeste thuis sauna’s worden verwarmd met een elektrische bron tot een temperatuur van ongeveer 190 graden Fahrenheit, maar met een lage vochtigheid. Ze zijn zelfs zo droog dat mensen vaak water over de stenen in de sauna gieten om stoom te creëren en wat meer vocht toe te voegen. Rotsen helpen ook om de warmte op te slaan en gelijkmatig te verdelen. Het gebrek aan condensatie betekent ook dat sauna’s geen afvoer nodig hebben.

WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN EEN THUISSAUNA?

voordelen van een thuissauna voor de gezondheid
Bij veilig gebruik kan een thuissauna een groot aantal voordelen bieden. De hoge warmte helpt uw hart krachtiger te pompen, wat kan resulteren in een betere bloedcirculatie en cardiovasculaire gezondheid. Het zweten kan ook helpen uw poriën te openen, gifstoffen af te scheiden en uw huid te verbeteren. En uit onderzoek blijkt dat regelmatig saunagebruik zelfs het risico op een hartaanval of beroerte kan verlagen.

HOE VOEG IK EEN THUISSAUNA TOE?

Als u denkt aan een sauna voor thuis, bedenk dan eerst waar u hem wilt plaatsen. Een kleine sauna voor twee personen heeft niet veel ruimte nodig. Er kan er een worden gebouwd op een oppervlakte van slechts 30 vierkante meter. Dat kan bijvoorbeeld een uitbreiding van uw grote badkamer zijn.

Omdat een sauna zo goed mogelijk geïsoleerd moet zijn (dus geen ramen), is een kelder een andere kandidaat. De meeste kelders bieden voldoende ruimte voor een sauna. En ze kunnen genoeg ruimte hebben om er een te installeren die groot genoeg is voor meerdere personen.

Een achtertuin schuur, dek, of een ADU kan ook grote plaatsen voor een sauna. In principe werkt elke ruimte met toegang tot een goede warmtebron en met de juiste vloerbedekking. Nu we het toch hebben over…

WARMTEBRON EN VERMOGEN

We zeiden al dat sauna’s meestal elektrische kachels gebruiken om hun warmte te genereren. De saunakachel heeft een eigen 220-240 volt aansluiting nodig die niet gebruikt wordt voor andere elektrische apparaten, zoals garagestroomkringen, buitenverlichting, of apparaten. Een niet-gespecialiseerd circuit kan leiden tot overbelasting en het resetten van de hoofdschakelaar. U wilt waarschijnlijk ook een aparte lichtbron in uw sauna, dus die aansluitingen moeten ook in gedachten worden gehouden.

Lees hier meer over een infraroodsauna plaatsen.

BEKLEDING
sauna thuis: saunavloer
Hoewel sauna’s niet veel condens opbouwen, zult u er waarschijnlijk toch veel zweten. Om die reden wilt u een waterdichte vloer. Dat betekent iets als tegels of beton. Houten vloeren zijn niet aan te bevelen omdat ze niet zo hygiënisch zijn en geurveroorzakende bacteriën kunnen insluiten.

HOUTEN PANELEN
De meeste sauna’s gebruiken cederhout voor de lambrisering. Cederhout is van nature goed bestand tegen natte omstandigheden, en het kan insecten weren. Hoewel het niet zo belangrijk is als het binnen is, kan het insectenaspect gunstig zijn als u de sauna op een terras of patio installeert.

PLAFONDHOOGTE EN VENTILATIE
U wilt het plafond vrij laag houden, onder de 7 voet of zo, om de efficiëntie van de verwarming te maximaliseren. Hogere plafonds zorgen ervoor dat de warmte te hoog opstijgt zodat mensen die op de banken zitten er niet optimaal van kunnen profiteren. Bovendien kunnen lagere plafonds de sauna sneller laten opwarmen.

De sauna moet zijn voorzien van ventilatieopeningen om een beetje van de opgebouwde warmte te helpen vrijgeven en de sauna comfortabeler te maken. Overweeg het plaatsen van een een paar centimeter van de vloer in de buurt van de kachel en andere op een aparte muur. Voor de ventilatieopeningen is geen leidingwerk nodig; het zijn gewoon uitsparingen – ongeveer 4″x10″ – naar een aangrenzende ruimte of naar buiten.

ONDERHOUD
Het onderhoud van een thuissauna is vrij eenvoudig. Dweil de vloer regelmatig en was de banken met een milde zeep en een natte doek. U kunt overwegen om op handdoeken te gaan liggen of zitten wanneer u uw sauna gebruikt om het zo hygiënisch mogelijk te houden.